3-2-1 Còpies!

La regla 3-2-1: La manera mes segura per fer les teves còpies de seguretat

Algun cop has perdut algun arxiu, imatge o carpeta amb informació important? Probablement t’ha passat alguna vegada o, almenys, segur que coneixes algú a qui li ha passat, ja sigui per culpa d’errors humans, de maquinari, virus o catàstrofes. Per prevenir aquest tipus de situacions, t’expliquem en què consisteix la regla 3-2-1; molt útil per fer les teves còpies de seguretat.

El seu nom ja indica en què consisteix: efectua 3 còpies de les teves dades en 2 suports diferents i allotja la tercera còpia en 1 lloc físic diferent.


  1. Efectua 3 còpies de les teves dades

Crea 3 còpies de seguretat de les teves dades sensibles, cada dia, sempre que sigui possible. Tres còpies significa tenir l’arxiu original més dos backups. Amb tan sols una còpia no és suficient per raons de probabilitat: com més còpies, menys opcions de perdre els teus arxius.

Imagina que tens les còpies en dos suports independents, el suport A i el B. Si cadascun d’ells falla 1 de cada 100 vegades, la probabilitat que fallin tots dos simultàniament és d’1 cada 10.000 vegades; amb tres suports (A, B i C), la probabilitat que això passi és encara menor: 1 de cada 1.000.000 vegades.

  1. Guarda les còpies en 2 suports diferents

Emmagatzema les còpies en 2 suports diferents (disc local, disc de xarxa, cinta, unitat USB, targeta SD, CD, DVD i/o un altre suport). Cada suport, ja sigui físic o virtual, té les seves virtuts, però també els seus defectes. Així que, si tens les 3 còpies en dos suports iguals, pot ser que, en cas d’incidència, el mateix error de funcionament afecti a tots dos dispositius per igual.

Per guarir-te en salut, la regla 3-2-1 recomana guardar còpies de les teves dades en almenys dos suports diferents: per exemple, un disc dur i un DVD. Així minimitzaràs riscos.

  1. Allotja-les en 1 lloc físic diferent

La tercera peça indispensable de la regla 3-2-1 és la separació física de les dades, el que tècnicament es coneix com a còpia de “backup offsite”. Guardar la tercera còpia en 1 edifici diferent és una mesura molt important per evitar que, en cas de robatori, incendi o qualsevol altra catàstrofe, es perdin totes les dades.

En aquest sentit, una alternativa molt pràctica és emmagatzemar la tercera còpia al núvol. Existeixen moltíssimes opcions a la xarxa que compleixen aquest objectiu, Google Drive, One Drive,...  les opcions de discs de xarxa que permeten la recepció de dades de manera remota i segura també poden servir-nos.

“Com va dir el fotògraf Peter Krogh, hi ha dos tipus de persones: les que ja han perdut les seves dades i les que les perdran.”

Així que, per evitar que et torni a passar o per prevenir que et passi, aplica la regla 3-2-1!